Schadeverzekeringen worden volgend jaar duurder

De verzekeraars AXA en AG Insurance welke marktleider zijn in België hebben bekend gemaakt dat ze de tarieven van hun schadeverzekeringen begin volgend jaar gaan verhogen. KBC Verzekeringen en Mercator hebben in de krant De Tijd bekend gemaakt dat zij een eventuele verhoging van de premie niet uitsluiten.

AG Insurance maakte als eerste bekend dat het de kostprijs van haar auto-, brandverzekeringen en familiale verzekeringen per 1 januari 2013 zal verhogen. Deze verhogingen zouden er voor zorgen dat de kostprijs voor de verzekeringen per gezin gemiddeld zo’n 27 euro duurder worden. De reden waarom de autoverzekeringen duurder worden ligt volgens de verzekeraar voor de hand. Uurlonen zijn in de sector aanzienlijk hoger komen te liggen waardoor de verzekeraar het niet meer dan normaal vindt dat ook de kostprijs van de verzekering op basis daarvan wordt aangepast. De duurder wordende brandverzekering zou dan weer het gevolg zijn van toenemende schadegevallen door stormen en natuurrampen.

Niet alleen AG Insurance zal de premie van haar schadeverzekeringen verhogen, ook AXA heeft bekend gemaakt dat het de premies zal verhogen. AXA doet dat echter niet vanaf 1 januari, maar pas vanaf april 2013. Met een marktaandeel van 20 procent is AXA wel de grootste schadeverzekeraar van België. Ook deze verhogingen zullen dus een aanzienlijke impact hebben op heel wat Belgische gezinnen.

Net het feit dat AXA en AG Insurance marktleiders zijn in België zorgt er voor dat de kans groot is dat ook andere verzekeraars zullen volgen met het verhogen van hun tarieven, aldus eveneens De Tijd. KBC (de 4de grootste) en Mercator (de 5de grootste) hebben alvast laten weten dat premieverhogingen worden bekeken, maar er op dit ogenblik nog niets vaststaat. Verzekeraar Ethias (welke de 2de grootste schadeverzekeraar is) heeft opmerkelijk genoeg bekend gemaakt dat een tariefverhoging momenteel niet aan de orde is.