Verzekering Afsluiten Tips

Ga je een verzekering afsluiten? In dat geval zijn er best een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden. Heel wat mensen besteden in de praktijk eigenlijk (veel) te weinig tijd aan het afsluiten van hun gewenste verzekering(en) waardoor ze op een zeker ogenblik bijna gegarandeerd geconfronteerd zullen worden met vervelende verrassingen. Wil jij dergelijke verrassingen graag kunnen voorkomen? In dat geval zijn er gelukkig een aantal verzekering afsluiten tips waar je rekening mee kan houden. Wij zochten de interessantste tips voor je uit en hebben ze hieronder op een rijtje gezet.

1.) Denk goed na over de verzekering die je gaat afsluiten

Ondanks het feit dat verschillende verzekeringen in de praktijk van ongelofelijk groot belang kunnen zijn spreekt het voor zich dat er ook altijd een bepaalde kostprijs aan verbonden is. Je moet je dan ook altijd de vraag stellen of een bepaalde verzekering afsluiten wel echt de moeite waard is of niet. Of dat het geval is, is sterk afhankelijk van jouw (persoonlijke) situatie. Het is dan ook beslist niet zo dat zomaar elke verzekering voor iedereen even interessant is, in tegendeel. Ga voor het afsluiten van een bepaalde verzekering ook niet alleen maar af op de mening van bijvoorbeeld een verzekeraar, maar doe ook zelf je onderzoek. Het spreekt immers voor zich dat het merendeel van de verzekeraars eigenlijk alleen maar zoveel mogelijk verzekeringen willen verkopen.

2.) Zorg er voor dat je, je niet dubbel laat verzekeren

Het gebeurt vandaag de dag nog steeds bijzonder vaak dat mensen zich (ongewild) dubbel laten verzekeren. Het is perfect mogelijk dat bepaalde dekkingen overlappen tussen verschillende verzekeringen. Dat is om verschillende redenen ongelofelijk vervelend. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat je dubbel laten verzekeren uiteraard in de praktijk altijd zorgt voor overbodige kosten. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk ook nog eens zo dat een dubbele verzekering er ook voor kan zorgen dat er discussie ontstaat wanneer er zich een schadegeval voordoet. Geen van beide verzekeraars waar je dezelfde verzekering bij hebt afgesloten zullen immers geneigd zijn om de schade te vergoeden. Deze discussie kan er zomaar voor zorgen dat je onnodig lang zal moeten wachten vooraleer de schade vergoed te zien worden. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, je dubbel laten verzekeren is werkelijk nooit interessant, in tegendeel.

3.) Hou rekening met de verplichte verzekeringen die je moet afsluiten

De ene verzekering afsluiten is uiteraard de andere niet. Het is dan ook zo dat er in België verschillende verzekeringen bij wet verplicht zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is mogelijks  de zogenaamde BA-verzekering. Het betreft hier een verzekering welke dient te worden afgesloten door iedereen die eigenaar en bestuurder is van een voertuig. Deze verzekering zorgt er voor dat schade altijd kan worden ingedekt wanneer deze wordt aangericht ten opzichte van derden. De BA-verzekering is echter niet de enige verzekering waarvoor een verplichting geldt in België. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de dienstgebonden arbeidsongevallenverzekering? Los van het feit dat er verschillende verzekeringen wettelijk verplicht zijn is het bovendien ook zo dat er voor andere verzekeringen een contractuele verplichting geldt. Het spreekt voor zich dat er ook aan deze verplichting moet worden voldaan. Enkele voorbeelden van dergelijke verzekeringen zijn:

  1. De brandverzekering (vaak verplicht volgens het huurcontract);
  2. De schuldsaldoverzekering (vaak verplicht volgens de hypotheekovereenkomst);

Naast de verplichte verzekeringen die je moet afsluiten zijn er uiteraard ook tal van verschillende verzekeringen die worden aangeraden om af te sluiten. Wat op dit vlak bijvoorbeeld te denken van de hospitalisatieverzekering en de reisverzekering voor mensen die vaak naar het buitenland op vakantie gaan? Bepaal in ieder geval altijd voor jezelf aan welke verzekeringen jij het meeste nood hebt, maar vergeet daarbij zeker niet om speciale aandacht te besteden aan de verplichte verzekeringen.

4.) Verzekeringen vergelijken is altijd een goed idee

Een verzekering afsluiten doe je nooit zonder eerst even een grondige vergelijking uit te voeren. Deze vergelijking dien je op verschillende vlakken uit te voeren, namelijk:

  1. Zijn er geen andere verzekeringen af te sluiten die interessanter kunnen zijn?
  2. Bij welke verzekeraar kan je de verzekering afsluiten tegen de scherpste prijs?

Afhankelijk van welk type verzekering je wenst af te sluiten is het altijd belangrijk om er rekening mee te houden dat er zomaar tussen de verschillende verzekeraars sprake kan zijn van een niet onaanzienlijk verschil in kostprijs. De verzekeringspremie die voor een verzekering in rekening wordt gebracht is dan ook doorgaans nooit vastgesteld. Het mag dan ook duidelijk zijn, wil jij er met absolute zekerheid voor zorgen dat je jouw verzekering tegen de meest interessante voorwaarden kan afsluiten? Dan is verzekeringen vergelijken altijd een zeer goed idee!

5.) Kijk goed op welke manieren een verzekering kan worden afgesloten

Voor verschillende verzekeringen geldt dat ze op meerdere manieren… of beter gezegd in verschillende vormen afgesloten kunnen worden. Een bekend voorbeeld van zo’n verzekering is de autoverzekering. Deze verzekering kan in principe worden afgesloten op de volgende manieren:

  1. Als gewone (wettelijk verplichte) BA-verzekering;
  2. Als beperkte omniumverzekering;
  3. Als volledige omniumverzekering

Voor welke van de bovenstaande autoverzekeringen jij uiteindelijk zal kiezen is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij niet alleen aan het budget dat je voor handen hebt, maar ook aan bijvoorbeeld het type wagen, de waarde die ze vertegenwoordigt, etc. Niet alleen de autoverzekering kan in verschillende vormen worden afgesloten. Wat bijvoorbeeld ook te denken van de reisverzekering? Voor dit type verzekering geldt dat ze kan worden afgesloten als:

  1. Kortlopende reisverzekering;
  2. Doorlopende reisverzekering;

Ook bovenstaande keuze zal je gaan maken op basis van bijvoorbeeld hoeveel keer op jaarbasis je een vakantie boekt. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, vooraleer een nieuwe verzekering af te sluiten is het altijd een goed idee om je even te verdiepen in het precieze aanbod welke op de markt is terug te vinden. Alleen op die manier zal je uiteindelijk met absolute zekerheid de beste keuze maken.